Vinter og komfortmat: Hvorfor vi lengter etter varme retter
Når temperaturen synker, merker du kanskje at du lengter etter de rike, tradisjonelle rettene og selvfølgelig deilige søtsaker og desserter. Vinter og komfortmat går hånd i hånd på den nordlige halvkule, når dagene blir kaldere og kortere.
Deilige, dampende retter blir en måte å varme kroppen på og føles som «omsorg i en skål». Årsakene bak våre vinterlige cravings kan være komplekse og dypt forankret i biologien vår.
Komfortspising – hvorfor gjør vi det?
Kaldere vær og mindre dagslys kan øke appetitten din, noe som gjør at du føler deg mer sulten enn vanlig. Det er ikke bare innbilning – teorier antyder at temperaturendringer kan stimulere hormonene dine, som igjen påvirker appetitten og til og med hvordan kroppen håndterer stress. Dette kan gjøre at du får lyst på forskjellige typer mat.
Om vinteren produsere kroppen mindre av det milde humørløftende hormonet serotonin, noe som kan bidra til vinterdepresjon. Siden karbohydrater hjelper til med å øke serotoninnivået i kroppen, er det ikke overraskende at mange lengter etter mer karbohydratrik komfortmat i de kaldere månedene. Selv om søte og fettholdige godsaker kan gi en flyktig følelse av glede, kan de i det lange løp gjøre deg mer sliten og utmattet.
Vintercravings med nærende marint collagen
Selvmedisinering med komfortmat er naturlig og vanlig i de kaldere vintermånedene, men det finnes måter å tilfredsstille dette suget samtidig som du pleier kropp din. Ved å legge til marint collagen fra Vild Nord, samt mer komplekse karbohydrater fra grønnsaker, fullkorn, belgfrukter, frukt og nøtter, kan du på en skånsom og sunn måte holde balansen.
Varmebestandig marint collagen til nærende komfortretter
Vår variant Pure Marine Collagen, er varmebestandig og kan enkelt innlemmes i favorittrettene dine. Det øker det totale proteininnholdet uten at du trenger å endre de kjente kjære smakene du lengter etter de kaldere månedene.
Hvorfor komfortmat med marint collagen?
Å være bevisst på ingrediensene og eventuelle mangler på næringsstoffer er en måte å gjøre komfortmaten sunnere. Komfortmat har en tendens til å være karbohydratrik, men kan mangle nok protein. Det vidunderlige med Vild Nords marine collagen er at det er en naturlig proteinkilde. Vårt marine collagen er bærekraftig og har MSC-sertifisering. Råvaren til collagenet er fra skinnet til villfanget torsk fra Barentshavet. I tillegg til å være et innslag i en rett, kan vissheten om at det du tilfører kroppen din er av høy kvalitet, gi deg ekstra komfort og trygghet.
Vild Nord oppskrifter
Forestille deg at du har lyst på en søt kake – men i stedet velger du et enkelt og sunt bananbrød. Vår oppskrift på bananbrød kan være det perfekte valget for en kjølig kveld. Å tilsette Pure Marine Collagen til favoritt bakverket ditt er også en flott måte å gi det et ekstra proteinboost på.
Hvis du har lyst på noe søtt, kan du utforske sunnere versjoner med tilsatt collagen. Kanskje en rik mørk sjokoladekake er det du trenger, eller kanskje du lengter etter de kjente og beroligende krydderne i en gulrotkake? Og hvis du vil ha en dampende kopp varm sjokolade, prøv å lage den med nærende råkakao og collagen – perfekt for å varme hendene rundt på i vinterkulda.
Vi har flere oppskrifter for å hjelpe deg med å nyte på en måte som fortsatt er snill mot den indre helse din.
Komfortmat og balanse
Så la oss ønske denne fortryllende sesongen velkommen med åpne armer. Ta på deg favoritt ullgenseren din og krøll deg sammen foran peisen. Å nyte dine favoritt komfortretter betyr ikke at du må gi slipp på de sunne vanene dine – det handler mer om balanse. Lytt til kroppen din og gjør smarte endringer der du kan. Slipp all skyldfølelse rundt mat og anerkjenn cravingene som kommer så naturlig i denne årstiden. Til syvende og sist er det å ta vare på deg selv og din indre skjønnhet det snilleste du kan gjøre for deg selv denne vinteren.