Probiotisk mat

Probiotisk mad - Vild Nord

Hva er probiotika?

Det er få som ikke har hørt om probiotika, også kalt melkesyrebakterier. De finnes i milliarder i kroppen din, mer spesifikt i tarmene dine, hvor de små levende mikroorganismene spiller en rolle i å sikre tarmens normale funksjon. Selv om de også kalles melkesyrebakterier, har de faktisk ingenting med melk å gjøre. Navnet kommer derimot av at bakteriene omdanner laktose til melkesyre.

Det finnes ikke bare én bakterieart når det kommer til probiotika, men tusenvis. Sammensetningen og mengden av de mange melkesyrebakteriene i våre kropper er like forskjellige som vi hver især er.

Selv om det finnes tusenvis av bakteriearter, eller stammer, har du kanskje hørt om to av dem, nemlig lactobacillus og bifidobakterier, som er to av de bakteriestammene vi bruker i våre probiotika kosttilskudd. En del av melkesyrebakteriene finnes også i probiotisk kost. Hvilke matvarer som inneholder probiotika kan du lese mer om nedenfor.

 Skyr

Probiotisk kost til magen din

Når melkesyrebakteriene omdanner laktose til melkesyre, kalles det også fermentering. Det kjenner du kanskje fra drikken kombucha eller forskjellige slags yoghurter. Hvis du ønsker å spise probiotisk kost, kan du gå etter:

 • Rødbetkvass
  Prøv en deilig, rød og smakfull probiotisk drikk, nemlig rødbetekvass. Rødbetekvassen er laget av fermentert rødbete og tilsatt appelsin og ingefær. En sann nytelse for smaksløkene.
 • Yoghurt
  Noen yoghurter inneholder mer probiotika enn andre, fordi de er fermentert med ekstra bakteriekultur.

Skyr/yoghurt

 • Kefir
  Den hvite, syrlige og lett perlende drikken har blitt utrolig populær, og den inneholder et vell av probiotika. Kefir kan du lage selv og tilsette den smaken du ønsker, for eksempel en søt smak av blåbær.
 • Kombucha
  En melkefrie drikk laget på en base av kombucha-sopp, som kalles SCOBY. Det høres kanskje ikke supert tiltalende ut, men smaken kan være fantastisk. Hvis du ikke vil kaste deg ut i å lage den selv, kan den kjøpes ferdig med mange forskjellige smaker.
 • Kimchi
  Fermenterte grønnsaker, spesielt kål, tilsatt smak av alt fra hvitløk til fiskesaus. Kimchi er perfekt som tilbehør til asiatiske retter, og så er den relativt lett å lage selv.
 • Sauerkraut
  Kjent fra Tyskland hvor den fermenterte hvitkål er veldig populær. Sauerkraut, eller surkål, er ikke noe for alle, men uansett om du liker kålen eller ei, så er den fylt med probiotika hvis den lages riktig.

  

Prebiotika og probiotika – hva er forskjellen?

Det høres litt ut som det samme, men faktisk er det to forskjellige deler av hele melkesyrebakterie-snakken. Prebiotika og probiotika supplerer hverandre, men har hver sine funksjoner. Prebiotika er ikke-fordøyelige karbohydrater og finnes hovedsakelig i planter i form av plantefibre – også kalt kostfibre. Probiotika er derimot levende mikroorganismer, som som sagt lever i våre tarmer og dermed er en del av vår naturlige tarmflora.

Karbohydratene som prebiotika består av, fungerer som en "matpakke" til de probiotiske bakteriene i tarmen din, og er derfor med på å mate tarmbakteriene slik at de øker i antall.

Hvis du ønsker å spise flere kostfibre, slik at tarmbakteriene dine kan få en enda bedre matpakke, bør du gå for fullkornsprodukter, grønnsaker og frukt.

Du kan lese mye mer om prebiotika i bloggposten vår ”Hva er prebiotika?”.


Vild Nord probiotika 

En god snarvei til probiotika

Du kan spise prebiotika og probiotika hver dag, men visste du at det er en spesielt god idé å få melkesyrebakterier i forbindelse med en penicillinkur? 

Under en behandling med penicillin, er det dessverre ikke bare de dårlige bakteriene medisinen dreper. Det gjelder også en del av de gode bakteriene, inkludert melkesyrebakteriene som lever i tarmene. Bruk et probiotika kosttilskudd før-, under- og etter antibiotikakur, så tarmfloraen din påvirkes minst mulig. For å få mest mulig ut av probiotikaen din, bør du ta den etter minst tre timer etter at du har tatt antibiotikaen din.

Hvis du skal reise ut, kan et daglig tilskudd probiotika hjelpe deg mot den velkjente og alltid uønskede feriemage. Hvis du har mulighet til det, er det ofte lurt å ta ekstra melkesyrebakterier under hele reisen – kanskje til og med et par dager før du reiser.

Det er kanskje ikke hver dag du har tid eller lyst til å lage eller kjøpe probiotikaholdig mat. Som et alternativ kan du som et supplement til kostholdet ta en av våre probiotika stick – de er både enkle å ta og så smaker de faktisk helt fantastisk godt.

Du trenger ikke noe vann eller lignende når du tar vår probiotika – uansett hvilken variant du velger. Du trenger bare å åpne sticken og la pulveret smelte på tungen. Ta en stick med deg på farten, for eksempel hvis du skal på ferie, på helgetur eller noe helt annet, de er nemlig utrolig enkle å ha med i vesken eller lommen. Du trenger ikke noe vann eller lignende for å nyte ditt daglige probiotika kosttilskudd, når du velger en av våre Probiotics-varianter.

Vild Nord Probiotics kan tas av voksne og barn fra 3 år – les mer om de tre variantene nedenfor:


Vild Nord Daily Flora probiotics

Daily Flora Probiotics

Melkesyrebakterier for deg som ønsker et helt enkelt tilskudd av probiotika til kostholdet ditt. Hver stick inneholder 10 milliarder melkesyrebakterier fra de to stammene: BB536 og BIFOLAC™ 12. I tillegg har vi tilsatt to typer prebiotika som gir probiotikabakteriene næring. Smaken er deilig frisk og søt av blåbær.

 Vild Nord Immune probiotics

Immune Probiotics

Melkesyrebakterier og vitamin C i ett og samme kosttilskudd. Vi kaller varianten for Immune fordi det gode vitamin C blant annet bidrar til et normalt immunforsvar. En stick inneholder 9 milliarder probiotikabakterier med smak av deilig sitrus.

 Vild Nord Mom To Be probiotics

Mom To Be Probiotics

Er du gravid, eller har du planer om det i nærmeste fremtid? Så er det en veldig god idé å huske vitaminet folsyre. I denne probiotic-varianten får du både 12 milliarder melkesyrebakterier fordelt på tre bakteriestammer, samt 400 mcg folsyre pr stick. Smagen er sød og frisk, så den er utrolig enkel å huske hver dag før-, under- og etter din graviditet.

Hvilken probiotika-variant er din favoritt, eller hvilken passer til livet ditt akkurat nå? Prøv Vild Nord probiotika og opplev hvor deilige og velsmakende melkesyrebakterier kan være.

 Harmoni - smuk blomst

Leser neste

Hvilke madvarer er der collagen i? - Vild Nord
Vild Nord - bedre end nogensinde før - Vild Nord