Plast - en verdifull ressurs

Plastik - en værdifuld ressource - Vild Nord

Slutt å kaste bort mat og hjelp oss med å gjenvinne


Jordens ressurser er ikke uendelige, og vi forbruker mer enn noen gang før. Plast er en ressurs som naturlig tas opp når vi snakker om miljø og forurensning. Plast er også et stort problem, spesielt hvis det havner i naturen og ikke resirkuleres.

Men plast i naturen er ikke vår eneste utfordring – matsvinn er en annen utfordring som vi samtidig må ta hensyn til. Og vi kan gjøre det sammen.

«I Vild Nord ønsker vi å ta ansvar for vår felles vakre nordiske natur. Men for å komme i mål, trenger vi din hjelp.»

Les med her, og lær mer om hvordan du kan bidra til å forhindre matsvinn og få plast vekk fra naturen og ut av forbrenningsanlegg og i stedet inn i et bærekraftig sirkulasjon hvor plasten kan resirkuleres og komme til god nytte.Reuse plastic

Visste du at produksjon av mat utgjør en langt større andel av ressursforbruket enn emballasjen som pakker dem inn? Derfor må vi alltid prøve å minimere matsvinn, samtidig som vi sikrer at emballasjen kan og skal gjenbrukes.

I 2020 ble nesten 59 millioner tonn mat kastet bare i EU. Husholdningene sto for mer enn 31 millioner tonn. Det betyr at over halvparten av matsvinnet skjedde i boliger. Dette tilsvarer ca. 70 kg matavfall per innbygger.

Derfor velger vi vår emballasje basert på disse kriteriene:

  • Sikre høy mattrygghet
  • Forebygge og redusere matsvinn
  • Sikre gjenbrukbarhet
    – og er her du og jeg kommer du inn i bildet – mere om det lengre ned.


Vår jobb er å holde produktene våre ferske så lenge som mulig, slik at de ikke ender opp som matavfall i gjenbruksemballasje. Det gjør vi blant annet ved å bruke plastemballasje.

Vi bruger fødevaregodkendte HDPE og PP-dåser som emballage. Lige netop disse typer plastik er særligt velegnet til fødevarer, da de har en høj grad af bestandighed overfor vand og fugt.

Vi bruker matgodkjente HDPE- og PP-bokser som emballasje. Nettopp disse plasttypene egner seg spesielt godt til mat, da de har høy grad av motstand mot vann og fuktighet."Jordens ressurser er ikke uendelige, og vi forbruker mer enn noen gang."FN’s verdensmål 12 og Vild Nord

Du har sikkert hørt om FNs globale mål. Kanskje nevnt i andre sammenhenger, f.eks. i forbindelse med jobben din eller i nyhetene. Bare for å oppdatere hva FNs globale mål er, her er en kort beskrivelse.

FN's verdensmål er 17 konkrete mål med tilsvarende 169 delmål. Disse målene forplikter alle FN's 193 medlemsland til å avskaffe fattigdom og sult i verden, men også å redusere ulikheter, sikre god utdanning og bedre helse for alle.

I Vild Nord jobber vi konkret med verdensmål 12, som bl.a. handler om å redusere matsvinn og oppmuntre til resirkulering.
Sammen tar vi hensyn

I følge FN går 1/3 av all mat i verden til matsvinn. Det kan være under produksjon, i transport, i butikkene eller hjemme hos oss selv.

At så mye mat går til spille er faktisk et så stort problem at det langt overstiger forbruket av plast i et miljøperspektiv. I sammenheng med matsvinn spiller plast en viktig rolle som absolutt er verdt å tenke over. Og her kan og må vi som produsent utgjøre en forskjell.

I vår produksjon upcycler vi rester fra fiskeproduksjon til et Premium collagenpulver med høy ernærings- og nytteverdi. Dette pulveret skal vare til det blir brukt opp, og emballasjen må kunne gjenbrukes.Reuse our plastic 


Hjelp oss med å gjenvinne vår plast


Hos Vild Nord bruker vi som sagt plastemballasje og for å få mest mulig ut av plasten etter bruk, har vi bruk for din hjelp.

Våres emballasje består av fire deler og for at delene skal kunne gjenbrukes optimalt, er det viktig, at de sorteres riktig.

Boks, lokk og den medfølgende skje er 100% gjenbrukbare og sorteres som separate deler i plast.

Forsegleren, det runde seilet som sitter under lokket når du åpner boksen, fjernes og sorteres som restavfall. Det samme må du gjøre med produktets etikett, som enkelt fjernes fra boksen.


Every part of Vild Nord collagen


Skyll gjerne boksen før du sorterer den som plast. Du behøver ikke vaske den med en masse vann og såpe. Bruk bare litt overflødig vann fra f.eks. kokte poteter, blomstervanning eller lignende.

Boksen skal ikke være klinisk ren, bare uten rester. På denne måten går det lettere og raskere på renseanlegget, hvor boksen havner etter sortering.

«Plast som ikke blir sortert og gjenbrukt er et problem fordi de ellers resirkulerbare ressursene blir ødelagt. Det samme gjelder plast som havner i naturen vår.»


3 useful tipsBruk dine sanser – det er sunn fornuft


For å redusere matsvinn skriver vi «Best før» i stedet for en bestemt sluttdato på etikettene våre.

Datoen etter Best Før er et uttrykk for datoen du kan regne med at produktets næringsstoffer er som angitt på etiketten. Derfor kan du enkelt spise produktet etter Best Før-datoen – bruk sansene dine når du spiser et produkt etter Best Før – se, lukt og smak på produktet, dette er vanlig logikk for å unngå matsvinn generelt.

(https://www.matvett.no/bransje/aktuelt/best-for-betyr-ofte-god-etter).

Så lenge du synes at ditt Vild Nord-produkt lukter, smaker, føles og ser ut som første gang du åpnet beholderen, kan du trygt spise det. Etter «best før»-datoen må du imidlertid huske at effekten av ingrediensene er redusert – så det gjelder å spise ditt daglige collagen og få full glede av produktet.

Vild Nord collagen


Hjelp oss på veien mot en grønnere verden

Når du resirkulerer en boks fra Vild Nord, er du med på å gjøre en forskjell for miljøet og naturen vi er glad i sammen. Det er litt søppel, men et skritt i riktig retning likevel.

For selv om plast kan være ganske skadelig for miljøet hvis det sorteres feil, er det en verdifull ressurs som kan gjenbrukes igjen og igjen – med din hjelp.

Målet er å få plasten vekk fra naturen, ut av forbrenningsovnene og i stedet inn i en bærekraftig sirkulasjon hvor den kan gjenbrukes og komme til god nytte.


Bruk det siste resterende collagenpulveret

Har du collagenrester som du ønsker å forlenge holdbarheten på? Da har vi laget en oppskrift til deg på collagen isbiter med friske bær. Du kan bruke akkurat den varianten av våres collagen, som du kanskje har til overs.


Leser neste

Smagen af det nordiske hav - Vild Nord
Hvad betyder ingredienserne? - Vild Nord