Collagenpulver og plastikkirugi – motsetning eller ikke?

Collagenpulver og plastikkirugi – modsætning eller ej? - Vild Nord

Bli klokere på hvordan en helhetlig tilnærming til skjønnhetsbehandlinger kan skape de beste resultatene for din skjønnhet og velvære. Vi har intervjuet plastikkirurg Henry Delmar, som anbefaler collagen til sine pasienter - både med og uten kirurgi.

Doktor Henry Delmar  har vært plastikkirurg i over 30 år og har sin praksis på klinikken DEL MAR i Sør-Frankrike. Han forklarer i dette intervjuet sammenhengen mellom medisin og estetisk kirurgi, og de kosttilskuddene som kan forbedre skjønnheten din gjennom kostholdet. Det spesielle med klinikken DEL MAR er at de praktiserer en 360° visjon innen medisinsk estetikk, der pasienten er i hjertet av prosessen.Alt begynner med deg som pasient

Dr. Delmar mener at alt begynner med pasienten. I hver konsultasjon ønsker han å forstå pasientens utfordringer fullt ut, slik at han kan løse pasientens estetiske ønsker på best mulig måte.

Derfor kan to pasienter, som ved første øyekast har samme problematikk, få to helt forskjellige behandlinger som tilpasses etter deres følelsesmessige tilstand, ønske om invasiv behandling eller ikke, vaner og rutiner (kosthold, søvn, arbeid osv.). Invasiv behandling refererer til alle typer kirurgiske inngrep som kan etterlate arr.

Dette betyr at man må se på flere aspekter av pasientens livsstil enn bare å gjøre ytre korreksjoner for å oppnå de beste estetiske resultatene.


Collagen er på alles lepper. Hva er din erfaring med kosttilskuddet?

"Som estetisk lege er collagen ikke noe nytt. Vi har brukt collagen som man tar som tilskudd i kombinasjon med behandlinger for å støtte pasientenes collagen nivå, som for eksempel radiofrekvens, i årevis. Det som har endret seg de siste årene er at det har kommet flere kliniske undersøkelser som viser at collagen som kosttilskudd kan hjelpe med å opprettholde kroppens collagen nivå."

Radiofrekvens er en behandling hvor fysisk energi av radiofrekvensbølger påføres huden, og dette kan blant annet stimulere dannelsen av nye collagen proteiner. Du er plastikkirurg, men du driver en klinikk som håndterer skjønnhetsproblemer i et bredere spekter. Hvordan fungerer dette?

"Våre pasienter søker optimale resultater. På klinikken DEL MAR har vi eksperter innen flere fagområder, slik at de relevante helsepersonellene kan håndtere problemene. I tillegg til operasjons- og estetisk medisinsk avdeling har vi en dermatologiavdeling, en håravdeling og til slutt en ernæringsavdeling. Ernæringsavdelingen har blitt sentral i dag, fordi vi gjennom kostholdet kan forstå visse hudproblemer som estetisk medisin ikke kan løse. Ta for eksempel akne. Det er ofte resultatet av en hormonell ubalanse, men det kan være forbundet med en ubalanse i kostholdet. I så fall vil vårt mål være å behandle årsaken før konsekvensene," forklarer Dr. Delmar.Hvorfor velger dine pasienter å kombinere collagen med kirurgi?

"En kosmetisk kirurg vil respondere på et spesifikt estetisk problem. En ansiktsløftning vil forynge et ansikt, og fettsuging vil omforme kroppen. Etter en operasjon er det derfor mange som fokuserer på helsen sin for å komme seg raskt, og mange velger også å supplere kostholdet sitt med collagenpulver," forklarer Dr. Delmar.


Vil du som plastikkirurg anbefale å ta collagen uten kirurgi? 

"Naturligvis. Collagen kan tas som en kur under behandling, men også kontinuerlig for pasienter som ønsker å eldes med ynde. Collagen er et protein, så det er ingen utfordringer med å innta det hele året. Hvis man ønsker å redusere synligheten av rynker og fine linjer, kan et kosttilskudd med collagen hjelpe på hudens fuktighet og elastisitet," understreker Dr. Delmar.

"Etter 25 år kan kroppen miste omtrent 1% av collagen per år. I en alder av 80 kan collagenproduksjonen dermed ha falt over halvparten eller mer sammenlignet med unge voksne", forteller han. 


Hvilke ting vil du anbefale å vurdere når du velger et collagenprodukt?

"I dag finnes det utallige collagenprodukter på markedet. Det er derfor enkelt å gå seg vill i valget av collagen, men det finnes vitenskapelige målinger som gjør det mulig å ta et informert valg.

Tilgjengeligheten av aminosyrene man trenger for å danne collagen er en faktor jeg mener man bør vurdere. Videre er det sagt at collagen er et protein som må hydrolyseres til mindre peptider (angitt i kDa, som er en måleenhet for molekylstørrelse) for å gjøre det lettere å absorbere i kroppen.

I tillegg til kroppens opptak av collagen, bør man vurdere collagenets opprinnelse når man velger collagen. Hos Clinique DEL MAR bruker vi marint collagen fra bærekraftig fiske av torsk, i stedet for fra kveg. Dette gjør vi blant annet på grunn av den komplette aminosyreprofilen. Videre anbefaler jeg ofte en variant som også inneholder C-vitamin, da C-vitamin bidrar til normal dannelse av collagen, og passer dermed godt sammen med collagen", avslutter Dr. Delmar.

Leser neste

Aminosyrer: Hvad gør de? - Vild Nord
Smagen af det nordiske hav - Vild Nord