aminosyrer

Aminosyrer: Hva er de godt for?

Aminosyrer: Hvad gør de? - Vild Nord

Aminosyrer er molekyler som binder seg sammen for å danne proteiner. Disse proteinene utgjør noen av de største komponentene i kroppen, nest etter vann. Aminosyrer spiller en avgjørende rolle i kroppens funksjon, både strukturelt (cellemembraner, collagen) og funksjonelt (hormoner, enzymer, immunforsvaret).

For å forstå aminosyrenes betydning bedre, har vi snakket med Gauthier Thiry, ernæringsfysiolog ved Clinique del Mar (Medical Clinic & Plastic Surgery Clinic),  i Sør-Frankrike. Han forklarte oss hvordan aminosyrene fungerer i kroppen og hvor vi kan finne dem.

Hva er aminosyrer?

I naturen finnes det mer enn 300 forskjellige typer aminosyrer, men kun rundt 20 av dem er essensielle for å danne proteiner i kroppene våre.

"Proteiner er en grunnleggende del av biologien, da de utgjør 85% av tørrvekten av organisk materiale. Uten aminosyrer kan ikke kroppen danne proteiner," forklarer ernæringsfysiolog Gauthier Thiry.

Aminosyrer er bundet sammen i peptidkjeder som danner proteiner. Et peptid er en aminosyrekjede som består av mellom 2 og 10 aminosyrer, mens et protein består av mer enn 10 aminosyrer.

Det er fullt mulig å få i seg nok essensielle aminosyrer gjennom kostholdet, noe som gir kroppen byggesteinene den trenger for å danne proteiner gjennom proteinsyntese.

"Proteiner bidrar til dannelsen av muskelmasse og opprettholdelsen av beinmassen. De er også byggesteiner i huden, leddene, neglene og håret, som alle består av proteiner," sier Gauthier Thiry.

Proteiner er en del av kroppens biologiske funksjoner. De støtter normal vekst og utvikling av bein hos barn, vedlikehold av muskelmasse, elastisiteten i huden vår gjennom årene, og mange andre prosesser.

Forskjellene mellom essensielle og ikke essensielle aminosyrer

Det finnes 20 forskjellige aminosyrer. Av disse regnes 9 som essensielle, noe som betyr at de ikke kan dannes i kroppen og derfor må tilføres gjennom kostholdet.

Acides aminés kollagène vild nord

De ikke-essensielle aminosyrer

Det er 11 ikke-essensielle aminosyrer, og disse kan kroppen danne selv gjennom proteinsyntese.

De essensielle aminosyrene

De essensielle aminosyrene kan ikke syntetiseres av kroppen, og må derfor tilføres gjennom kostholdet i tilstrekkelige mengder. Det er 9 essensielle aminosyrer som er viktige for barn, mens 8 av dem er essensielle for voksne.

"Når det gjelder aminosyrer, er det viktig å vite at proteinsyntese ikke kan skje med mindre de er komplette. Dette betyr at alle de 8 essensielle aminosyrene må være til stede i kostholdet. Hvis en mangler, vil proteinsyntesen bli påvirket," forklarer Gauthier Thiry.

Hvor får vi de essensielle aminosyrene fra kostholdet vårt?

Komplett protein

Hvis en matvare inneholder alle essensielle aminosyrer, kalles det en kilde til komplett protein. Ufullstendige proteiner inneholder derimot bare noen få essensielle aminosyrer. Dette betyr imidlertid ikke at en matvare er dårlig hvis den ikke inneholder alle 9 essensielle aminosyrer, men heller at denne maten ikke bør være den eneste kilden for å oppfylle ditt daglige aminosyrebehov.

Komplett protein

Dyreproteiner

Dyreproteinkilder inneholder de fleste av de essensielle aminosyrene. Eksempler på slike kilder inkluderer kylling, rødt kjøtt, svinekjøtt, fisk og egg.

"Jeg er spesielt oppmerksom på pasientene mine som er vegetarianere og veganere. For at deres behov for essensielle aminosyrer skal oppfylles, er det viktig å variere kostholdet. Gravide bør også vurdere proteininntaket, akkurat som idrettsutøvere ofte tar ekstra aminosyrer og proteiner som en del av kostholdet på grunn av den fysiske intensiteten," forklarer Gauthier Thiry.

Planteproteinene

Det finnes også plantebaserte kilder som inneholder essensielle aminosyrer, for eksempel belgfrukter, tofu, seitan, nøtter og frø.

I tillegg finnes det kosttilskudd som inneholder alle de 9 essensielle aminosyrene, og disse kan være et flott alternativ hvis du føler at kostholdet ditt ikke er variert nok.

Det er her som Vild Nord kan være en idé!

VILD NORD collagen med alle essensielle aminosyrer.

Aminosyrene som finnes i Vild Nord® collagenpulver hjelper til med å redusere synligheten av rynker og fine linjer.

Våre bindevev og organer består blant annet av proteiner som er bygget opp av aminosyrer. Aminosyrer er også bestanddeler av proteinene som utgjør hudens strukturer: collagen, elastin og keratin.

Derfor kan et kosttilskudd med en komplett aminosyreprofil bidra med byggesteinene som huden trenger for å holde seg vakker.

"Arbeidet mitt på Clinique del Mar inkluderer å finne alternative måter å behandle hudproblemer på, som ikke kan løses med kosmetologisk medisin fra overflaten. Noen ganger ligger løsningen i dietten," bekrefter Gauthier Thiry.

Collagen fra VILD NORD er en flott kilde til aminosyrer som kan redusere synligheten av rynker og fine linjer.

En grunn til å ta collagen

Collagen er det proteinet som finnes i størst mengde i kroppen. Det kalles også "kroppens lim", da det binder kroppen vår sammen. Dette proteinet finnes i nesten alt vev (hud, ledd, sener, ledd, bein, hår, negler og slimhinner).

Dessverre avtar vår naturlige produksjon av collagen med alderen, og huden blir løsere og det utvikles rynker og fine linjer. Her kan vårt collagentilskudd være en del av en skjønnhetsrutine.

Collagen VILD NORD, den beste kvaliteten på hydrolysert collagen

Vi har utviklet vårt utvalg av collagenpulver på den kilden til collagen vi har mest tillit til.

COLLAGEN Rene proteiner Vild Nord

Vi har valgt å bruke torskeskinn som kilde til vårt collagen, og det er det en god grunn til. Torsken er vill i den isete, krystallklare Nord -Atlanterhavet. Collagenet inneholder alle de 9 essensielle aminosyrene, om enn med en begrenset mengde tryptofan på 0,06 g per 100 g, og er dermed en kilde til komplett protein.

“Jeg har jobbet i 2 år med collagen fra Vild Nord. Som ernæringsfysiolog er jeg naturlig interessert i opprinnelsen til produktet, kvaliteten og sporbarheten og også verdiene til makro- og mikronæringsstoffene. Det jeg er interessert i er å jobbe med et produkt basert på collagenpeptider som er hydrolysert med en molekylvekt på bare 3KDA og med alle essensielle aminosyrer, legger vekt på ". Gauthier Thiry

Vild Nord collagen er collagen Type I, som finnes i den største mengden i huden. Produktet Pure Marine Collagen består av 1 ingrediens, nemlig det rene collagenet, og har det høyeste innholdet av protein.

Leser neste

Hvilke kosttilskud under graviditet? - Vild Nord
Collagenpulver og plastikkirugi – modsætning eller ej? - Vild Nord