d vitamin

Får du nok D vitamin om dagen?

Får du nok D vitamin om dagen? - Vild Nord

Føler du deg trøtt og utmattet uten å ha en god forklaring på hvorfor? Kanskje er vintertrettheten relatert til D vitamin mangel. Her får du litt vitaminkunnskap om solskinnsvitaminet.

 


D vitamin mangel

Lett D vitamin mangel kan forårsake milde symptomer som tretthet og muskelsmerter, men kan også oppstå uten symptomer. D vitamin har viktige funksjoner i menneskekroppen, men i de siste årene har man blitt oppmerksom på at lett D vitamin mangel ofte forekommer blant befolkningen i de nordiske landene i vinterhalvåret. Det er også den vanligste næringsstoffmangelen i verden. Hvis du har mørk hud, kan økt pigmentering danne en barriere for UV-stråling, og senker dermed din egen produksjon av D vitamin når huden blir utsatt for solen. Redusert eksponering for solen, som sett hos mennesker som er mye innendørs eller dekker kroppen sin med klær store deler av året, kan være utsatt for D vitamin mangel.Vitamin D -tilskudd

Finn nærmeste forhandler med store locator


Hva er D vitamin?

Man kan si D vitamin, også kalt "solskinnsvitaminet", er et unikt vitamin sammenlignet med andre vitaminer vi mennesker trenger. Det virker som et hormon og kroppen vår kan produsere vitaminet selv ved tilstrekkelig soleksponering av huden. D vitamin har flere viktige funksjoner i menneskekroppen. Mest kjent er kanskje vitaminets rolle i å bygge og opprettholde et sunt skjelett. Absorpsjon av kalsium og fosfor i tarmen er viktig for beinstruktur, og denne prosessen avhenger av D vitamin. Mange forbinder immunforsvaret med D vitamin, og det er god grunn. D vitamin spiller en viktig rolle både i reguleringen av det medfødte immunforsvaret og det såkalte adaptive immunsystemet, som spesialiserer seg på å bekjempe forskjellige infeksjoner **.

Hvor mye D vitamin per dag?

Den anbefalte daglige dosen av D vitamin er 10 ug for barn og voksne og 20 ug for eldre.

Les mer om Collagen Immune Remedy.

Finn nærmeste forhandlerKan du få for mye D vitamin om dagen?

Ja, siden vitaminet lagres i kroppen, kan du. Men inntak av opptil 100 ug for voksne og 50 ug om dagen for barn anses å være trygt, og man kan ikke få for mye D vitamin ved soleksponering.
Hvordan får du i deg nok D vitamin?

I gjennomsnitt produseres omtrent 50-90 % av D vitamin i kroppen ved soleksponering mens resten kommer fra kostholdet*. D vitamin er også et fettoppløselig vitamin, noe som betyr at kroppen vår lagrer D vitamin det har produsert eller absorbert.

Du trenger 20 minutters solskinn daglig med over 40 % av huden din utsatt for å forhindre D vitamin mangel*. De fleste oppfyller deres behov for vitaminet gjennom sommerhalvåret, men når vi må dekke inntaket av D vitamin gjennom kostholdet, er det få gode kilder til D vitamin - og disse bør spises hver dag.


  

Vitamin D -kilde


Spis mye fet fisk og sopp hele vinteren

Gode ​​kilder til D vitamin inkluderer fet fisk som laks, makrell, sardiner og tunfisk, egg og sopp. Sopp er den eneste kilden til D vitamin fra planteriket, og som oss mennesker, får sopp et økt innhold av D vitamin hvis de blir utsatt for UV-lys.

Vitamin D tilskudd

Et tilskudd av D vitamin kan bidra til at du får nok gjennom vinterhalvåret og bidrar til nok D vitamin til de sårbare gruppene hele året. I de nordiske landene anbefales tilskudd av vitaminet i perioden fra oktober til april, dette gjelder spesielt veganere eller vegetarianere, ettersom det er få gode vegetabilske kilder til D vitamin gjennom kostholdet.

Hos Vild Nord har vi lagt vår elsk på Collagen Immune Remedy. I Immune Remedy har vi prøvd å finne den mest naturlige måten å opprettholde god helse på. Det naturlige valget er derfor den veganske, naturlige og rene D vitamin kilden Earthlight®, en økologisk sopp av høy kvalitet produsert uten unødvendige tilsetningsstoffer. 


D vitamin mangel symptomer

Det skilles mellom lett, moderat og uttalt D vitamin mangel. Symptomer vil først og fremst påvirke muskler og bein. Når det gjelder uttalt D vitamin mangel, kan musklene bli så svake at man ikke er i stand til å gå opp trapper eller reise deg opp fra en stol. Det er viktig å være klar over at milde symptomer kan forveksles med andre helseproblemer, ettersom tretthet, svakhet og problemer i musklene og lite motivasjon kan forveksles med mental sykdom. Hvis tilfellet er D vitamin mangel og det behandles, vil disse symptomene vanligvis forsvinne.


Collagen Immune Remedy

Collagen Immune Remedy er et marint collagenpulver tilsatt D vitamin fra sopp og nyhøstede stengler, blader og blomster fra Echinacea (purpursolhatt), som har blitt brukt som naturlig medisin siden 1700-tallet. Ekstrakter av Echinacea bidrar til å støtte immunforsvaret.

Collagenpulveret løses lett opp i væske og har en fin duft og smak av solbær. Start dagens første glass vann med en velsmakende D vitamin tilskudd, rør pulveret i skyr til frokost eller nyt en pause med en deilig  solbærsmoothie. 

Finn Collagen Immune Remedy hos din nærmeste forhandler her.


Vitamin smoothieInside tip: Immune Probiotics

Hvis du er ute etter en naturlig måte å opprettholde et normalt immunforsvar på, kan du prøve Immune Probiotics, et pulver som inneholder C vitamin. C vitamin bidrar til å opprettholde et normalt immunforsvar. Hver stick inneholder også 9 milliarder levende melkesyrebakterier fra nøye utvalgte bakteriestammer: BB536 og Bifolac ™ 12.


Immune ProbiotikaReferanser:

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532266/

**https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2015.4096

https://sml.snl.no/D-vitamin

https://www.helsebiblioteket.no/innhold/artikler/pasientinformasjon/vitamin-D.-mangel på

Leser neste

Er der PFAS i collagen? - Vild Nord
Hvilke kosttilskud under graviditet? - Vild Nord