Et intervju med Loa om pro-ageing

Et interview med Loa om pro-aging - Vild Nord

Hva er pro-ageing?

Det er ikke sikkert du har hørt om pro-ageing før, eller kanskje du nettopp har støtt på begrepet? Uansett, det er en flott tilnærming til livet og skjønnheten i alle aldre. Pro-ageing fokuserer på å fremme selvfølelse og selvtillit i alle aldre, ved å understreke viktigheten av å omfavne livserfaringer og aldersrelaterte endringer i stedet for å forsøke å unngå og skjule dem. Det innebærer også å verdsette og støtte en sunn livsstil, inkludert ernæring, trening og hudpleie, for å oppnå en sunn aldringsprosess.

Med alderen endres kroppen. Rynker, linjer og mindre muskelmasse er bare noen av endringene vi opplever over tid. Hvordan hver enkelt av oss velger å omfavne den naturlige skjønnheten som følger med, er opp til oss. En tilnærming til disse aldersrelaterte endringene kalles pro-ageing.

Pro-ageing vs. andre tilnærminger

Pro-ageing er en positiv tilnærming til aldring som ikke bare aksepterer, men også feirer naturlig utvikling, samtidig som en sunn livsstil og hudpleie prioriteres. Det handler om å omfavne endringene som naturlig skjer med alderen, samtidig som man aktivt jobber for å opprettholde trivselen. Det er en invitasjon til å se aldring som en naturlig del av livet som kan nytes med helsefremmende vaner og en positiv holdning.

Anti-ageing fokuserer derimot på å motvirke eller redusere synlige aldringstegn ved hjelp av ulike produkter, behandlinger og livsstilsvalg. Målet er å opprettholde eller gjenopprette et ungdommelig utseende og redusere aldersrelaterte endringer i hud og kropp.

Pro-age filosofien setter meg fri til å være meg selv – det er enhver kvinnes rett.
Det er det pro-age, betyr for meg" - Loa


Loas tanker om pro-age

Som medgründer av collagenmerket Vild Nord betyr helse og naturlig skjønnhet mye for Loa Gitz. Basert på hennes pro-age tilnærming til livet, kan du her få et innblikk i hvordan hun holder seg aktiv, frisk og naturlig vakker med en rekke daglige rutiner. Les intervjuet og få et innblikk i hva pro-aging er og hvordan det har blitt en del av Loas daglige skjønnhetsrutine. Kanskje det kan være inspirasjonen du trenger for å komme i gang.


Når og hvorfor bestemte du deg for å omfavne en pro-ageing tilnærming til livet?

Pro-age livsstilen ble virkelig relevant for meg med alderen. Det er relativt lett å være avslappet rundt 25-35 års alderen, men det blir vanskeligere når man kommer i førtiårene – herfra går livet den andre veien. Det er her alderen virkelig begynner å vises og merkes. Du kan ikke lenger bare gjøre som du pleier, for kroppen har sin egen vilje på mange måter.

Etter at jeg fylte 25 og opplevde hva dårlig kosthold kan bety for helsa, begynte jeg å forstå hvordan kosthold og helse henger sammen. Da jeg fylte 40 fikk jeg først en og så en annen hudsykdom, og etter det tok jeg virkelig tankene om pro-aldring til meg. Så jeg har levd etter begrepet indre skjønnhet i mange år – å spise vakkert, sunt og friskt mens jeg lever livet. Men det er nok først nå, når rynkene blir tydeligere og den naturlige tyngdekraften slår inn, at jeg virkelig kan si at jeg omfavner pro-age tilnærmingen i livet mitt.

Jeg ser veldig få ting i absolutt. Så selv om jeg elsker indre skjønnhet og mest sannsynlig aldri vil få leppefiller, kan jeg bli fascinert av de gode resultatene man kan oppnå med kosmetiske skjønnhetsbehandlinger. Fra tid til annen tenker jeg ofte på om jeg skal få gjort rynkene i pannen – de er der og de er mange, men så husker jeg at de er en del av den jeg er og hva jeg tror på. Og så fokuserer jeg heller på hva jeg kan spise og hvilke valg jeg kan ta for å behandle kroppen min best mulig.


Min krop en gave - det er her, jeg bor, mens jeg er her - derfor skal den behandles godt"


Kroppen er ikke interessert i å få botox eller fillers for sin egen skyld; det er av hensyn til psyken og det ytre. Hvilken vei du velger å gå er opp til deg.

Min egen tilnærming til alder er helse snarere enn skjønnhet. Selv om jeg er super forfengelig, kommer helsen min først, og jeg tror det til syvende og sist kommer skjønnheten min til gode.                       

 

Hvordan har din pro-ageing filosofi påvirket ditt syn på aldring og skjønnhet?

Min pro-ageing filosofi har gitt meg en mer avslappet holdning til aldring. Jeg er ikke redd for rynker og endringer i kroppen som oppstår i forbindelse med aldring. Samtidig er jeg bevisst på indre skjønnhet og helse. Jeg fokuserer på hva jeg spiser og legger på kroppen for å være den beste versjonen av meg selv gjennom hele livet og leve så lenge som mulig.

Målet er mer enn bare å se bra ut; det handler ikke så mye om å se ut som en 25 åring i stedet for en på 47. Alder har mye verdi for meg da den representerer årene jeg har levd. Jeg er glad og takknemlig for min erfaring og kunnskap fra livet, selv om årene har brakt rynker og linjer. Pro-age tankegangen hjelper meg til å akseptere og omfavne alderen min som en fordel – å sette pris på helheten av hvem jeg er som et helt menneske.

 

Hva er din daglige rutine for å støtte sunn aldring?

Kokt vann med sitron

Jeg drikker mye vann, gjerne kokt, temperert med sitron. Slik starter morgenen min hver dag. Det er en enkel måte å avgifte leveren på, opprettholde en god syre-basebalanse og få i gang stoffskiftet. Og så smaker det godt.

Faste

Jeg faster basert på en 16/8-metode, noe som føles bra og naturlig for meg. Kort fortalt går metoden ut på å faste i 16 timer og deretter spise i 8 timer. Denne metodiske fasten er oppdatert og med god grunn, siden den har både helsemessige og fysiske fordeler.

Det er lett for meg å hoppe over morgenmåltidet og det holder meg faktisk frisk hele dagen. Mitt første måltid er til lunsj, hvor jeg spiser mye fisk og grønnsaker. Jeg har ikke spist rødt kjøtt på mange år, men jeg får lett i meg proteiner fra andre kilder.

Sellerijuice med gurkemeie

På ettermiddagen drikker jeg min hjemmelagde ferskpressede sellerijuice med sitron, gurkemeie og ingefær – alt økologisk. Det er min ultimate anti-inflammatoriske helseeliksir - jeg elsker det og kroppen og huden min elsker det.

NO sugar

Sukker og bearbeidede karbohydrater er selvfølgelig en no go når det kommer til helse. Jeg klarer imidlertid bare å unngå det helt til tider - for som mange elsker jeg bland-det-selv-godteri og god italiensk is... og når jeg spiser det nyter jeg det 100% før jeg sirkler tilbake til helsen.

Collagen peptider

Collagen får jeg selvfølgelig hver dag. I vann er det CARE jeg bruker – det er min quick fix, når jeg har det super travelt, eller Collagen Immune Plus i kefir, som samtidig gir meg noen gode melkesyrebakterier, hvis jeg har 5 min. Ellers elsker jeg å lage mat og synes det er gøy å prøve noe nytt – også når det kommer til bruken av collagen. Derfor elsker jeg også alle våre oppskrifter med collagen, hvor vi kombinerer smak med gode næringsstoffer.

Tørrbørste huden

Huden min er superviktig for meg, så jeg tar vare på den hver dag. Jeg tørrbørster huden hver morgen før jeg dusjer for å eksfoliere huden, øke blodsirkulasjonen og stimulere lymfesystemet. Om vinteren er tørrbørsten og collagen min måte å unngå tørr hud på.

Trening

Å kunne bevege kroppen min fritt er helt avgjørende for min livsglede. Derfor tar jeg meg også tid til styrketrening tre ganger i uken, for å forebygge tretthet, vektøkning og stive ledd. Jeg vil gjøre mitt for å se bra ut og holde kroppen sterk gjennom hele livet.


Jeg er ikke ekspert – jeg er nysgerrig, lytter til min kropp og prøver meg frem"Hvordan har livsstilen og skjønnhetsrutinen din utviklet seg siden du begynte å ta en pro-ageing tilnærming?

Livsstilen min har endret seg, spesielt ettersom jeg sakte går inn i overgangsalderen. Jeg kan føle at jeg ikke lenger klarer å kontrollere vekten på samme måte som før, da det vanligvis var nok å spise litt mindre eller bevege seg litt mer. 

Det er bl.a. her hjelper den fasten meg til å bli mett på en annen måte, og samtidig få i meg de nødvendige gode næringsstoffene og fettene. Jeg er på ingen måte noen ekspert på overgangsalderen, men jeg er nysgjerrig og lytter til kroppen og prøver meg.

Hvorfor er collagen er en viktig del av pro-age?

Pro-age handler om å gi kroppen den nødvendige næringen for å kunne utføre jobben sin best mulig. Kroppen er i stand til utrolige ting, helt av seg selv, men den trenger et sunt og variert kosthold, trening og luft.

Med alderen kan jeg kjenne at kroppen trenger litt ekstra støtte. Jeg gir det bl.a. med protein- og collagentilskudd, som jeg ser på som en viktig del av kostholdet mitt. Det hjelper meg å opprettholde elastisiteten i huden min, kroppens største organ.


 Jeg ser egentligt ikke Vild Nords collagen som et kosttilskud, men en ingrediens jeg kan tilføye i forskellige drikke og retter, for å sikre at jeg får en gunstig komponent i kosten"

 

Ser du collagen som en nøkkelkomponent for å oppnå og opprettholde naturlig skjønnhet med alderen?

Ja, det gjør jeg. Jeg ser på collagen som en viktig komponent. Som jeg sa tidligere, er det med på å sikre at vårt største organ kan fungere så godt som mulig, og det er det hylsteret jeg bor i, og det må føles bra. Så jeg synes med tanke på hele kroppens funksjonalitet at det er bra.


Hvordan takler du eventuelle utfordringer eller misforståelser som folk kan ha om din pro-ageing tilnærming?

Pro-ageing tilnærmingen kan virkelig dele meninger. Noen finner det merkelig eller fanatisk, for eksempel når det kommer til fasting. Sosiale aspekter som spisevaner kan være utfordrende i sosiale sammenhenger. Jeg er også klar over at noen synes det er merkelig at jeg ikke spiser rødt kjøtt og unngår sukker. Som ung var dette et større problem enn nå, men det har blitt mindre problematisk med alderen. Kanskje også fordi pro-ageing livsstilen er mer aktuell nå.


Vi har alle forskjellig tilnærming til skønnhet og alder"


Hvordan har din pro-ageing tilnærming påvirket ditt syn på skjønnhetsidealer?

Det har vært, og er fortsatt utfordrende å være kvinne og leve opp til et skjønnhetsideal som kanskje ikke passer til ens kropp eller natur. Jeg minner meg selv på at det er viktig å være fornøyd med meg selv og ikke konstant sammenligne meg med andre. Å gjøre det blir raskt bortkastet tid av det gode livet. 

Jeg synes det er flott med den økende trenden med eldre kvinner i markedsføring. Det støtter ideen om at alder er noe vi skal omfavne og ikke nødvendigvis setter en grense for hva man kan og ikke kan. Det er herlig å se eldre kvinner representert som attraktive og sterke fordi det støtter tanken om å omfavne alderen med glede, selv om det også betyr at vi blir eldre og ser eldre ut.


Kan pro-age bidra til å endre samfunnets syn på alder?

Ja, uten tvil. Det er en sterk synergi mellom pro-age bevegelsen og samfunnsutvikling som kan endre oppfatningen av alder. Eldre mennesker krever mer av livet og bidrar fortsatt med verdi. Det er positivt at samfunnet ikke bare fokuserer på ungdommen, men også ser på eldre som en ressurs.


Værdsæt og behandle kroppen godt – det vil bare komme godt tilbake"

 

Hvilke råd vil du gi til andre som ønsker å omfavne en pro-ageing tilnærming til livet, og hvordan kan marint collagen være en del av det?

For de som ønsker å omfavne en pro-age livsstil, synes jeg du bør begynne med å være fornøyd med deg selv og kroppen din. Verdsett og behandle kroppen din godt, og den vil behandle deg godt.

Etterpå kan du se på hvordan du kan leve i harmoni med kroppen din for å oppnå velvære i både kropp og sjel. Det kan omfatte ulike tiltak som faste, vanninntak og trening. Start et sted og bygg deg opp gradvis. Marint collagen kan være en del av kostholdet som et supplement. Den kan inntas i vann, kaffe eller smoothies, som en måte å støtte kroppens naturlige funksjoner og opprettholde elastisiteten i huden. Pro-age handler om å gi kroppen den næringen den trenger, og marint collagen kan være et verdifullt tillegg.

 

La Vild Nord være en del av din pro-ageing

Hos Vild Nord elsker vi naturlig skjønnhet, og vi ønsker å støtte deg og din skjønnhet, uavhengig av livsstil og alder. Derfor har vi i vårt utvalg av premium marint kollagen lagt til nøye utvalgte ingredienser som, i samspill med kollagenet, støtter og ivaretar din skjønnhet på best mulig måte.

Du finner hele utvalget av Vild Nord marine collagen i vår webshop, hvor du også kan lese mer om de enkelte produktene og deres unike egenskaper.

Leser neste

Hvad hjælper på tør hud? - Vild Nord
Collagen testet for PFAS & tungmetaller - Vild Nord